15 Εξωφρενικά έργα τέχνης όλων των εποχών!

Γεια σας για ακόμα μια μέρα!!!


Η τέχνη είναι για να τη θαυμάζεις και οι περισσότεροι καλλιτέχνες όταν δημιουργούν τα έργα τέχνης τους το κάνουν με σκοπό να μας κάνουν να σκεφτούμε.

Τι γίνεται, όμως, όταν κάποια από αυτά τα έργα ξεφεύγουν από αυτό τον σκοπό και καταλήγουν να προσβάλλουν τον θεατή αλλά και να προκαλούν την κοινή γνώμη; Παρακάτω θα δεις 15 τέτοια έργα τέχνης τα οποία έγιναν διάσημα εξαιτίας του σκανδάλου που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα τους.


Έργα τέχνης που προκαλούν την κοινή γνώμη και σοκάρουν.



1. Down by the lake with Liz and Phil (Greg Taylor).



Το γλυπτό αυτό βρίσκεται έξω από το Δικαστήριο της Αυστραλίας στην Καμπέρα. Απεικονίζει τη Βασίλισσα Ελισάβετ και τον Πρίγκηπα Φίλιππο να κάθονται γυμνοί σε ένα παγκάκι. Μετά την εγκατάσταση του, βάνδαλοι επιτέθηκαν στο γλυπτό με σφυριά, κι έτσι το αφαίρεσαν οριστικά από το σημείο.



2. Porno Queen (Paolo Schmidlin).


Το γλυπτό αυτό απεικονίζει τη Βασίλισσα της Αγγλίας να είναι γυμνή και σε μια στάση που υποδηλώνει πολλά. Το περίεργο είναι ότι τα αποκαλυπτήρια αυτού του γλυπτού τα έκανε ο Βασιλιάς της Ισπανίας, Juan Carlos.


3. Κόλαση (Chapman Brothers).


Τι το κακό έχει αυτό το έργο τέχνης, μπορεί να ρωτήσεις. Απεικονίζει στρατιώτες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν, όμως, δεις καλύτερα, θα παρατηρήσεις ότι απεικονίζει μια κόλαση μαρτυρίου, βιασμού και ακρωτηριασμού, όπου οι στρατιώτες κάνουν φρικιαστικά πράγματα. Το έργο αυτό καταστράφηκε όταν η αποθήκη Momart πήρε φωτιά.


4. Myra (Marcus Harvey).



Το έργο τέχνης του Marcus Harvey προκάλεσε οργή όταν παρουσιάστηκε στη Βασιλική Ακαδημία Τέχνης στο Λονδίνο το 1997. Ο παραπάνω πίνακας είναι μια αναπαραγωγή μιας διάσημης φωτογράφου της αστυνομίας, της Myra Hindley, η οποία δολοφόνησε αρκετά παιδιά τη δεκαετία του ’60 μαζί με τον Ian Brandy. Το πορτραίτο είναι φτιαγμένο από εκατοντάδες καλούπια παιδικών χεριών. Έχει βανδαλιστεί με μπογιά αλλά και με αυγά όταν παρουσιάστηκε στο κοινό. Μέχρι και η ίδια η Hindley ζήτησε να απομακρυνθεί το έργο καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο στις οικογένειες των θυμάτων.


5. Μητέρα και Παιδί (Damien Hirst).



Αυτό είναι ένα από τα πιο δημοφιλή έργα τέχνης του Damien Hirst. Είναι φτιαγμένο από πραγματική αγελάδα και από το μοσχαράκι της, τα οποία έχουν κοπεί στη μέση και έχουν τοποθετηθεί μέσα σε δεξαμενές με μεθανάλη. Οι δεξαμενές έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να περνάς ανάμεσα από το έκθεμα και να βλέπεις τα όργανα από μέσα.


6. Συντριβάνι (Marcel Duchamp).




Παρουσιάστηκε το 1917 στο κοινό ως ένα «έτοιμο» έργο, και προκάλεσε σοκ στον κόσμο της τέχνης. Με αυτό το έργο ο Duchamp έκανε μια δήλωση για το τι ακριβώς μπορεί να είναι η τέχνη και επηρέασε πολλές γενιές μετέπειτα καλλιτεχνών. Το αυθεντικό σχέδιο έχει χαθεί, αλλά ο Duchamp είχε φτιάξει πολλά αντίγραφα τη δεκαετία του ’60, τα οποία μπορείς να βρεις σε διάφορα μουσεία σε όλο τον κόσμο.


7. Piss (David Cerny).



Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης είναι γνωστός για τα περίεργα αγάλματα που φτιάχνει. Το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται στην Πράγα και απεικονίζει δύο άντρες να κατουράνε τον χάρτη της Τσεχίας. Το έργο αυτό έχει την ικανότητα να γράφει ότι ακριβώς του πεις. Οι θεατές μπορούν να στείλουν ένα γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο που αναγράφεται επάνω στο άγαλμα και στη συνέχεια θα το δουν να σχηματίζεται. Εκτός από το ότι είναι τρελό είναι και λίγο αποκρουστικό, δε νομίζεις;


8. Καρχαρίας (David Cerny).




Το παραπάνω έργο τέχνης είναι μια παρωδία του έργου του Damien Hirst, τον οποίο έδειχνε έναν καρχαρία να επιπλέει σε μια δεξαμενή μεθανάλης. Ο David Cerny επέλεξε να παρουσιάσει ένα ομοίωμα του Σαντάμ Χουσεΐν, το οποίο δημιούργησε ένα χρόνο πριν την εκτέλεση του. Δείχνει τον δικτάτορα δεμένο με σκοινί γύρω από το λαιμό, τους καρπούς των χεριών και τα πόδια του. Το γλυπτό απαγορεύτηκε στην Πολωνία και σε μια πόλη του Βελγίου επειδή μπορεί να σοκάρει τους Μουσουλμάνους.


9. Piss Christ (Andre Serrano).



Το παραπάνω έργο τέχνης είναι αρκετά διάσημο. Απεικονίζει ένα μικρό πλαστικό σταυρό, ο οποίος είναι τοποθετημένος μέσα σε ένα βαζάκι με τα ούρα του καλλιτέχνη. Σίγουρα αυτό το έργο προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων ανάμεσα στις οποίες ήταν απειλές θανάτου αλλά και η απώλεια των χορηγήσεων από την κυβέρνηση. Το 1997, όταν παρουσιάστηκε στην Αυστραλία, επιτέθηκαν στο έργο με σφυρί, ενώ το 2011 καταστράφηκε από Χριστιανούς διαδηλωτές στη Γαλλία.


10. Η Παρθένος Μαρία (Chris Ofili).



Αυτό το έργο τέχνης είναι του Chris Ofili και είναι φτιαγμένο από λαδομπογιά, ρητίνη πολυεστέρα, κοπριά ελέφαντα, πορνογραφικές εικόνες και πινέζες. Παρουσιάστηκε στο κοινό στη Νέα Υόρκη το 2000 και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Ο τότε δήμαρχος της Νέας Υόρκης αποκάλεσε το έργο τέχνης «αρρωστημένο» και οδήγησε στα δικαστήρια το μουσείο του Μπρούκλιν.


11. Yo Mama’s Last Supper (Renée Cox).



Τα σύμβολα της Χριστιανοσύνης έχουν γίνει πολλές φορές αντικείμενα συζητήσεων και πολλοί καλλιτέχνες επιλέγουν να τα χρησιμοποιήσουν στα έργα τέχνης τους, άλλες φορές με αξιοσέβαστο τρόπο και άλλες φορές με σοκαριστικό.

Ακόμη ένα τέτοιο έργο είναι το Yo Mama’s Last Supper. Είναι μια φωτογραφία που παραπέμπει στον Μυστικό Δείπνο του Leonardo DaVinci, η οποία δείχνει 11 μαύρους άντρες ως τους μαθητές του Χριστού, έναν λευκό άντρα ως τον Ιούδα, και τη γυμνή καλλιτέχνη σαν τον Ιησού. Το 2001 παρουσιάστηκε το Μουσείο Τέχνης του Μπρούκλιν και προσέβαλε τον τότε δήμαρχο Rudi Guiliani, ο οποίος τότε ζήτησε τη δημιουργία μιας ομάδας που θα έκρινε κατά πόσο τα εκθέματα είναι αξιοπρεπή για να παρουσιαστούν στα μουσεία.


12. Ο πυροβολισμός (Chris Burden).




Σε αυτό το έργο, που έγινε το 1971, ο Chris Burden πυροβολήθηκε στο χέρι από έναν στενό του φίλο στη γκαλερί Santa Ana. Η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε και μπορείς να τη βρεις στο ίντερνετ ακόμη και σήμερα. Ήταν μια πολύ επικίνδυνη παράσταση καθώς ο καλλιτέχνης θα μπορούσε να βρεθεί νεκρός αν η σφαίρα τον πετύχαινε λίγα εκατοστά πιο μέσα. Ο Burden έχει κάνει κι άλλα σοκαριστικά έργα τέχνης, ανάμεσα στα οποία ήταν και η σταύρωση του επάνω σε ένα VW Beetle.


13. Το δέντρο (Paul McCarthy).



Το δέντρο αυτό στήθηκε στο Παρίσι το 2014. Τα μέσα ενημέρωσης το περιέγραψαν ως Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλλά πολλοί κάτοικοι παρατήρησαν ότι το δέντρο αυτό έμοιαζε με τεράστιο πώμα πρωκτού. Ο McCarthy παραδέχτηκε ότι για αυτό τον λόγο το είχε σχεδιάσει έτσι. Μετά την παραδοχή του, το έργο καταστράφηκε από βανδάλους και ο ίδιος έπεσε θύμα βιαιοπραγίας.


14. Το κρεβάτι (Tracey Emin).



Το 1999 η Βρετανίδα καλλιτέχνης Tracey Emin παρουσίασε το ακατάστατο κρεβάτι της στο Tate Gallery, στο Λονδίνο. Το κρεβάτι ήταν περιτριγυρισμένο από προφυλακτικά, σκουπίδια και λερωμένα εσώρουχα, ενώ τα σεντόνια είχαν επάνω τους σωματικά υγρά. Το έργο αυτό προκάλεσε την οργή των Βρετανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ισχυρίστηκαν ότι αυτό δεν είναι έργο τέχνης και ότι ο καθένας θα μπορούσε να εκθέσει κάτι τέτοιο.


15. I Miss You (Franco B.).




Άλλη μία ζωντανή παράσταση που δόθηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Franco B, ο οποίος περπάτησε στην πασαρέλα στο Tate Gallery στο Λονδίνο με το σώμα του βαμμένο άσπρο και με κομμένους τους καρπούς του αφήνοντας ένα μονοπάτι αίματος στο πάτωμα.


Αυτό ήταν και για σήμερα.

Μην ξεχνάτε να κάνετε Like στην ομάδα μου Lovellen94 στο Facebook.

Ακολουθήστε με στο twitter στην σελίδα μου Lovellen94.

Επίσης μην ξεχνάτε να κάνετε Subscribe και Like στα βίντεο που ανεβάζω στο Youtube.

Τα λέμε ξανά αύριο. Μέχρι τότε φιλάκια. 💋💋💋

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σήμερα είναι τα γενέθλιά μου!!!!

13 Περίεργες και αστείες στιγμές από όλο τον κόσμο!

Σε πληρώνουν για να μείνεις!!!!